Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Η ευτυχία κρύβεται στην δημιουργία και στην προσφορά. Ο άνθρωπος που δημιουργεί βρίσκει παραγωγικό τρόπο να εκτονώσει το πάθος του. Η δημιουργία χειροποίητων κατασκευών και αξεσουάρ αποτελεί πηγή ζωής και ψυχικής ευφορίας. Η χαρά να μοιράζομαι τις δημιουργίες μου μαζί σας είναι πολύτιμο δώρο. Κάθε κομμάτι είναι μοναδικό και δεν αναπαράγεται. Κάθε κομμάτι κλέβει αγάπη από την δημιουργό του και την εναποθέτει στα χέρια σας. Κάθε δημιουργία φτιάχνεται από χίλιες ευχές και χίλιες θετικές σκέψεις μόνο για εσάς.

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Νηστεία ναι, πείνα όχι

Λοιπόν, μετράς ήδη 4 μέρες στην νηστεία των Χριστουγέννων και όπως κάθε αρχή έχει τις δυσκολίες της, έτσι και πάλι πρέπει να περάσει τουλάχιστον μια εβδομάδα για να μπεις δυνατά στην κατάλληλη ψυχολογία. Δεν είναι το γεγονός ότι δεν θα φας κρέας ή γαλακτοκομικά για όλο αυτό το διάστημα όσο το ότι ξαφνικά περιορίζεσαι. Χάνεις την ελευθερία του "επιλέγω και τρώω ό,τι θέλω". Για κάποιους λοιπόν είναι ευκολότερο, για κάποιους δυσκολότερο, γι' αυτό κι εγώ έρχομαι σήμερα να μοιραστώ μαζί σας μια γλυκιά και πολύ θρεπτική ιδέα για πρωινό αλλά και για γλυκό. Μια ιδέα που με συντρόφευε όταν ήμουν παιδί στην πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα, κατά την διάρκεια των νηστειών και που εδώ που ζω τώρα δεν έχει κανένας ακουστά.
Πρόκειται για την υπέροχη Ταχινόπιτα κι εδώ θέλει λίγη προσοχή γιατί δεν αναφέρομαι στο κέικ με ταχίνι. 
Υπάρχουν βέβαια στο διαδίκτυο συνταγές για την συγκεκριμένη πίτα, με δύο προελεύσεις. Αναφέρεται ως Κυπριακή Ταχινόπιτα αλλά και ως Ταχινόπιτα Θεσσαλονίκης, Δεν μπήκα στον κόπο να ψάξω να βρω την καταγωγή της γιατί και οι δύο συνταγές είναι ίδιες με κάποιες πολύ μικρές διαφορές. Και για να μην ξεσπάσει μάχη γύρω από την προέλευσή της θα πω πως το μόνο που με ενδιέφερε ήταν να φτιάξω αυτό το οποίο λάτρευα να τρώω όταν ήμουν μικρή.

Η συνταγή είναι copy-paste ακριβώς από της εξής σελίδα:


RaDiCio


ΤΑΧΙΝΟΠΙΤΑ

Ταχινόπιτες


Υλικά για τη ζύμη: 
Αλεύρι: 300 γρ. 
Μπέικιν πάουντερ: 3/4 κουταλάκι 
Αλάτι: λίγο στη μύτη του κουταλιού 
Τριμμένη κανέλα: 1/2 κουταλάκι 
Μαλακιά μαργαρίνη: 60 γρ. 
Χυμό πορτοκαλιού: 150 ml περίπου 
Υλικά για τη γέμιση: 

Ταχίνι: 80 γρ. 
Ζάχαρη: 80 γρ. 
Μέλι: 1 κουταλιά 
Ξύσμα πορτοκαλιού: από 1/2 πορτοκάλι 
Τριμμένη κανέλα: 1 κουταλάκι 
Σουσαμέλαιο: 2 - 4 κουταλιές (όσο πάρει) 
Επιπλέον μαργαρίνη: λίγη για το ταψί 
Επιπλέον ζάχαρη: λίγη για πασπάλισμα 

Οδηγίες: 
1. Ανακατεύετε το αλεύρι με τη μπέικιν, το αλάτι, την κανέλα και προσθέτετε την μαργαρίνη. Τρίβετε με τα χέρια σας το μείγμα, να γίνει σαν τρίμματα. Ρίχνετε λίγο - λίγο το χυμό, μέχρι να πάρετε μια μάλλον σφιχτή ζύμη. Ζυμώνετε για 10 λεπτά και κάνετε μπάλα. Τυλίγετε με μεβράνη τροφίμων και αφήνετε να ξεκουραστεί για μισή ώρα. 
2. Σε μπολ ανακατεύετε το ταχίνι, τη ζάχαρη, το μέλι, την κανέλα, το ξύσμα. Προσθέτετε κουταλιά - κουταλιά το σουσαμέλαιο μέχρι να πάρετε έναν πυχτό χυλό. 
3. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Χωρίζετε τη ζύμη σε 4 μέρη. Πέρνετε κάθε μέρος και το κάνετε κορδόνι, μήκους περίπου 30 εκ. ( δεν χρειάζετε να αλευρώσετε τον πάγκο, δεν κολλάει). Με τον πλάστη ανοίγετε το κορδόνι σε φύλλο, περίπου 8 Χ 35 εκ. Απλώνετε στο κέντρο, κατά μήκος 2 - 3 κουταλάκια από την γέμιση. 


ταχινόπιτα φύλλο και γέμιση 
4. Διπλώνετε το φύλλο στη μέση και το τυλίγετε σε χαλαρό ρολό. Το βάζετε με την πλευρά που έχει το δίπλωμα προς τα κάτω και την πιέζετε με το χέρι σας να πλατύνει. 
ταχινόπιτα τύλιγμα φύλλου 
5. Συνεχίζετε με τα υπόλοιπα φύλλα. Φροντίζετε να σας περισέψουν 4 κουταλάκια γέμιση. Βουτυρώνετε ένα ταψάκι και βάζετε μέσα τις ταχινόπιτες. Απλώνετε ένα κουταλάκι γέμιση πάνω από κάθε ταχινόπιτα και πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη. 
ταχινόπιτα πασπάλισμα 
6. Ψήνετε τις πίτες στον προθερμασμένο φούρνο για 30 - 35 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Βγάζετε σε σχάρα να κρυώσουν. Τρώγονται χλιαρές ή σε θερμοκρασία δωματίου. 

Δοκιμάστε την και θα με θυμηθείτε. 
Να τονίσω ότι είναι πάρα, μα πάρα, μα πάρα 
πολύ εύκολη.
Καλή σας όρεξη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου